ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 34/8

10  жовтня 2008 року

9 год. 00 хв.

м. Київ,  вул. Садова, 3а, кім. 416

 

                                              

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Каськів В.В., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Лукаш О.Л. - народний депутат України;

Ляпіна К.М. - народний депутат України.

 

***

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

І.

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо вдосконалення виборчих процедур) (реєстр. №3186, н.д. Лукаш О.Л.)

ІI.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо фінансування підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України) (реєстр. №3283, н.д. Ляпіна К.М.)

 

***

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про звернення народного депутата України С.Льовочкіна щодо передачі права голосу на засіданні Комітету заступникові Голови Комітету О.Черноморову та про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

О.Черноморов повідомив членів Комітету, що до нього звернувся народний депутат  С.Льовочкін з проханням врахувати його голос «За» по всіх питаннях порядку денного засідання  Комітету.

Після ознайомлення з проектом порядку денного членами Комітету. Голова Комітету запропонував перейти до голосування за нього в цілому, оскільки пропозицій щодо його зміни не надійшло.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 7 народних депутатів, “Проти” - 5 народних депутатів, “Не голосував” - 1 народний депутат (А.Матвієнко)

Рішення прийнято.

 

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію автора законопроекту О.Лукаш про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо вдосконалення виборчих процедур) (реєстр. №3186).

Доповідач поінформувала, що законопроектом пропонується внести окремі зміни до положень Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо формування виборчих комісій та їх роботи; виготовлення виборчих бюлетенів; кількості протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці; використання при уточненні списків виборців відомостей, отриманих від органів державної податкової адміністрації та державної прикордонної служби; можливості визнання виборів такими, що не відбулися, якщо у них взяло участь менше половини виборців.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, О.Лукаш.

С.Подгорний висловився проти запропонованого автором законопроекту зменшення кількості примірників протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Ю.Ключковський нагадав присутнім про те, що Главою держави 09.10.2008 р. підписаний Указ “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання  та призначення позачергових виборів”. Щодо своєї позиції по даному законопроекту зауважив, що вважав би за доцільне прийняти його під час розгляду у першому читанні за основу, з пропозицією внести зміни під час опрацювання законопроекту у другому читанні, але вважає, що Верховна Рада України згідно Указу Президента України не є повноважною і не зможе розглянути даний проект Закону. По суті законопроекту Ю.Ключковський  зауважив, що слушними є запропоновані зміни до статей 27 та 28; зміни до ст.34 щодо надання права бути присутніми на засіданнях Центральної виборчої комісії народним депутатам України вважає дискусійними; позитивною вважає пропозицію про можливість визнання виборів такими, що не відбулися, якщо у них взяло участь менше половини виборців.

В.Каськів зазначив, що вважає за доцільне взагалі не приймати рішення з даного питання і не вносити зміни до чинного Закону "Про вибори народних депутатів України", оскільки  розумною вважає його повну зміну.

Головою Комітету О.Омельченком у підсумку обговорення законопроекту було озвучено такі пропозиції, які надійшли від членів Комітету:

·        рекомендувати Верховній Раді України при розгляді зазначеного законопроекту в першому читанні прийняти його за основу, оскільки окремі його положення потребують вдосконалення та доопрацювання;

·        не приймати рішення щодо зазначеного законопроекту, оскільки виборче законодавство потребує комплексного вдосконалення і вносити окремі зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України» недоцільно.

О.Омельченко запропонував членам Комітету перейти до голосування по даним пропозиціям в порядку їх черговості.

На голосування була поставлена перша пропозиція: рекомендувати Верховній Раді України при розгляді зазначеного законопроекту в першому читанні прийняти його за основу, оскільки окремі його положення потребують вдосконалення та доопрацювання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 5 народних депутатів, “Проти” - 7 народних депутатів, “Утримався” - 1 народний депутат (О.Омельченко)

Рішення не прийнято.

 

Пропозиція доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету - народному депутату України О.О. Омельченку була підтримана «одноголосно».

 

УХВАЛИЛИ:

1. Беручи до уваги, що Комітет не рекомендує Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо вдосконалення виборчих процедур) (реєстр. № 3186 від 09.10.2008) приймати його за основу, доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання Голові Комітету - народному депутату України О.О. Омельченку.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію автора законопроекту К.Ляпіної про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо фінансування підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України) (реєстр. №3283)

Доповідач вказала, що законопроектом передбачається виділення коштів у сумі 497 млн. грн. для фінансування підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, відповідно до розрахунків, поданих Центральною виборчою Комісією. Зазначені видатки пропонується здійснити за рахунок збільшення планового показника доходів державного бюджету за рахунок надходження ПДВ від ввезених на територію України товарів.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, К.Ляпіна.

А.Матвієнко зауважив, що запропонований законопроект дозволить профінансувати позачергові вибори народних депутатів України, та вніс пропозицію рекомендувати Верховній Раді України при розгляді зазначеного законопроекту в першому читанні прийняти його за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 5 народних депутатів, “Проти” - 7 народних депутатів, “Утримався” - 1 народний депутат (В.Сінченко)

 

Рішення не прийнято.

 

Пропозиція інформувати Комітет з питань бюджету про рішення Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  під час розгляду зазначеного законопроекту голові підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності В.В. Павленку була підтримана «одноголосно».

 

УХВАЛИЛИ:

1. Беручи до уваги, що Комітет не рекомендує Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо фінансування підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України) (реєстр. № 3283 від 09.10.2008 р.), внесений народним депутатом України Ляпіною К.М. приймати його за основу, направити це рішення Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

 

10.10.2008 року

 

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо вдосконалення виборчих процедур) (реєстр. №3186, н.д. Лукаш О.Л.)

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо фінансування підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України) (реєстр. №3283, н.д. Ляпіна К.М.)

 

 

 

  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“3 сесія 6 скликання ”

28 листопада 2013 10:56
28 листопада 2013 10:43
28 листопада 2013 10:40
27 листопада 2013 13:06
27 листопада 2013 12:03
27 листопада 2013 11:59
27 листопада 2013 11:58
27 листопада 2013 11:50
27 листопада 2013 11:44
27 листопада 2013 11:42